Parzenie herbaty
Herbata Gonseen to produkt unikatowy – jej dobroczynne właściwości zyskują coraz szersze grono zwolenników praktycznie na całym świecie. Nie każdy z nich jednak wie, że aby w pełni cieszyć się jej prozdrowotnymi i leczniczymi walorami wskazany jest specjalny sposób sporządzania naparu – w zależności od potrzeb pijemy napar z jednej torebki, zaparzanej nawet kilka razy lub też kilku saszetek na raz (np. przy chorobach onkologicznych).
Herbata Gonseen – standardowy sposób zaparzania.
Jeżeli herbata Gonseen jest stosowana profilaktycznie najlepiej zaparzać 1 torebkę w pół litra przegotowanej (nie wrzącej) wody – w temperaturze max 80° C! W pierwszym dniu zaparzać przez 5 minut, w drugim – tę samą torebkę przez 20 minut. Z tak przygotowanego naparu wypijmy jedną szklankę rano na czczo, a drugą – w ciągu dnia, nie później jednak niż o godzinie 17.oo (ze względu na pobudzające właściwości ostrokrzewu paragwajskiego).
Jeżeli herbata Gonseen zaparzana jest każdorazowo w szklance (ok. 200 ml wody) – tę samą torebkę możemy zaparzać nawet do 5 razy! W pierwszy dzień 2 minuty, na drugi 4 minuty, na trzeci – 7 minut, kolejny – 10 minut i ostatni raz parzymy 15-20 minut.
Przy długotrwałym stosowaniu liczbę wypijanych herbat najlepiej ograniczyć do 1 szklanki na dzień.
Herbata Gonseen – sposób parzenia nr 2.
W razie potrzeby można zastosować pięciodniową kurację Gonseenem – sposób zaparzanie jest tutaj nieco odmienny:
◊ Dzień 1. Jedną saszetkę herbaty zaparzamy w litrze gorącej wody (90 st. C) – prze 5-8 minut. Po upływie tego czasu torebkę wyciągamy, lekko odciskamy – nie wyrzucamy! Odkładamy na talerzyk – na następny dzień.
◊ Dzień 2. Odłożoną torebkę zaparzamy jak poprzedniego dnia – czas parzenia wydłużamy jednak do 15-20 minut. Wykorzystanej torebki nie wyrzucamy!
◊ Dzień 3. Bierzemy nową saszetkę. Postępujemy analogicznie jak w dniu pierwszym.
◊ Dzień 4. Postępujemy analogicznie jak w dniu drugim.
◊ Dzień 5. Torebki, które wykorzystywaliśmy do tej pory zaparzamy razem w 1 litrze wody przez czas 30 minut.
Herbata Gonseen – kilka zaleceń dotyczących stosowania.
- herbaty nie podgrzewamy – dolewamy ciepłej lub chłodnej wody;
- naparu raczej nie słodzimy, jeżeli jest to konieczne to tylko miodem; do smaku można dodać cytrynę;
- wykorzystanych saszetek herbata Gonseen nie należy wyrzucać – przechowujemy je w lodówce. Wysuszone mogą być wykorzystywane jako:
-
- okłady lodowe na powieki i twarz,
- okłady przeciwbólowe i przeciwzapalne na rany – przy takim zastosowaniu należy zwilżyć saszetkę,
-
- można dodać jako funkcjonalny dodatek do np. zupy, paszy dla zwierząt, ziemi dla kwiatów (jako nawóz),
UWAGA: Ponieważ herbata Gonseen ma silne działanie oczyszczające, w przypadku wystąpienia np. szumu w uszach, bólu głowy, mdłości – pijemy herbatę rozcieńczoną!