Zbliżenie na skład Gonseen – Ostrokrzew Paragwajski czyli yerba mate
Dobroczynny wpływ herbatki Gonseen Tea to wypadkowa działania jej składników i ich proporcji zawartych w pradawnej recepturze. I choć proporcje są pilnie strzeżonym sekretem, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy poznali jak działają poszczególne składniki. Dzisiaj po raz kolejny bierzemy pod lupę skład herbatki – a na celowniku mamy ostrokrzew paragwajski – czyli popularne ziele yerba mate.
Napar z ostrokrzewu paragwajskiego od kilku lat poszerza swoje grono sympatyków – głównie ze względu na to, iż stanowi wspaniały, zdrowszy zamiennik dla kawy. Odznacza się silnym działaniem stymulującym, rozjaśnia umysł, polepsza koncentrację – działa jak pobudzający tonik, który znosi zarówno fizyczne jak i psychiczne objawy zmęczenia. Jednak to tylko nieznaczna część walorów tej rośliny – dowiedzmy się o niej nieco więcej!
Skąd się wzięła Yerba Mate?
Ostrokrzew paragwajski, to gatunek wiecznie zielonego drzewa z rodziny ostrokrzewowatych porastający dziko tereny Ameryki Południowej – przede wszystkim w Paragwaju, Urugwaju, Argentynie i Brazylii – gdzie niezwykle popularny jest napar z jego liści – zwany również herbatą paragwajską, mate lub potocznie – yerba (co oznacza ziele) mate. Znany jest od czasów prekolumbijskich – jego pobudzające działanie odkryli południowoamerykańscy Indianie Guarani, którzy jako pierwsi sięgnęli po napar z yerba mate. Zasłynęli z tego, że mogli pokonywać setki kilometrów, wędrując praktycznie bez oznak zmęczenia żując omawiane zioło.
Jego niesamowite właściwości przypisywali oni boskiemu pochodzeniu – dziś wiemy, że to zasługa zawartych w nim substancji czynnych, do których należą przede wszystkim:
- kofeina (mateina),
- kwasy chlorowcowe,
- saponiny,
- flawonoidy,
- witaminy (B1, B2, B6, C, E),
- prowitamina A oraz
- makro- i mikroelementy (magnez, potas, sód, wapń, żelazo, siarka, krzem, mangan).
Właściwości Yerba Mate
Wiemy już, że napar z yerby z powodzeniem zastępuje kawę i inne napoje pobudzające. Fakt ten skłonił badaczy do bliższego przyjrzenia się tej roślinie – dzięki temu, przybyło nam powodów dla których warto po nią sięgnąć:
-
to silny antyoksydant, który korzystnie wpływa na pracę serca i układu krążenia, układu oddechowego, układu nerwowego;
-
ma działanie antynowotworowe – badania potwierdziły iż regularne picie yerby chroni przed rozwojem nowotworu poprzez wzmocnienie nici DNA, ponadto działa niszcząco na komórki raka wątroby;
-
zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia o podłożu miażdżycowym – obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i podnosi poziom dobrego (HDL);
-
zapobiega otyłości i wspomaga odchudzanie – głównie ze względu na obniżanie uczucia głodu oraz działanie wspomagające trawienie (pobudza wydzielanie żółci), nasila przebieg procesów metabolicznych związanych ze spalaniem tłuszczu i metabolizmem węglowodanów;
-
ma działanie lekko moczopędne – reguluje gospodarkę wodną organizmu, łagodzi objawy PMS;
-
ma działanie przeciwzapalne;
-
redukuje stres i poprawia samopoczucie;
-
ma właściwości przeciwcukrzycowe – może być pomocna również w unikaniu powikłań przy cukrzycy;
-
odznacza się działaniem przeciwpasożytniczym i przeciwgrzybiczym,
-
działa oczyszczająco na krew – pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu,
-
wzmacnia włosy, skórę i paznokcie.
Picie herbaty yerba mate polecane jest przede wszystkim osobom będącym na diecie, sportowcom, osobom starszym oraz wszystkim, którzy potrzebują naturalnego pobudzenia.
Liść ostrokrzewu paragwajskiego to jeden z kluczowych składników herbatki Gonseen – jego wspaniałe właściwości to cenny walor naszej ziołowej mieszanki – i pomyślcie tylko – skoro jego działanie solo jest takie niesamowite, to jak wygląda to w połączeniu z pozostałymi, równie dobroczynnymi składnikami? Chyba odpowiedź nasuwa się sama 🙂 Zatem pijmy herbatkę Gonseen na zdrowie!
Tutaj możecie dowiedzieć się więcej o poprzednio opisywanym przez nas składniku herbatki Gonseen: Liść oliwki europejskiej.
źródła:
- Z. Podbielski „Słownik roślin użytkowych”, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, warszawa 1985.
- A. Sarwa „Wielki leksykon roślin leczniczych”, Książka i Wiedza, Warszawa 2001.
- Red, H. Strzelecka, J. Kowalski „Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa”, PWN, Warszawa 2000.
- M-C. Martini „Kosmetologia i farmakologia skóry”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.
- Andersen T, Fogh J (2001) Weight loss and delayed gastric emptying following a South American herbal preparation in overweight patients. J Hum Nutr Diet. 14(3):243-50.
- Balch P. A. (2002) Prescription for herbal healing. Penguin, ISBN 0895298694, 9780895298690
- Gorzalczany S, Filip R, Alonso MR, Miño J, Ferraro GE, Acevedo C (2001) Choleretic effect and intestinal propulsion of ‚mate’ (Ilex paraguariensis) and its substitutes or adulterants. J Ethnopharmacol. 75(2-3):291-4.
- Miranda DD, Arçari DP, Pedrazzoli J Jr, Carvalho Pde O, Cerutti SM, Bastos DH, Ribeiro ML. (2008) Protective effects of mate tea (Ilex paraguariensis) on H2O2-induced DNA damage and DNA repair in mice. Mutagenesis 23:261-5.