Zbliżenie na skład herbatki Gonseen – liść oliwki europejskiej

Posted on 17 listopada, 2014 in Blog, Ciekawostki | 0 comments

Zbliżenie na skład herbatki Gonseen – liść oliwki europejskiej

Co herbata Gonseen może zrobić dla naszego zdrowia wiemy doskonale – jej holistyczne, dobroczynne działanie na organizm zostało wielokrotnie potwierdzone – tak w badaniach, jak i przez zadowolonych herbacianych smakoszy, którzy prócz walorów smakowych docenili jej prozdrowotne działanie. Ciekawi was skąd pochodzi siła tego – wydawać by się mogło – niepozornego napoju – trafiliście doskonale! Dzisiejszym wpisem rozpoczynamy cykl “Zbliżenie na skład”, w których przybliżymy wam, co poszczególne składniki wnoszą do receptury herbaty i jakie mają działanie.

Na początek  – z racji pory roku i wzmożonej zapadalności na przeziębienia, grypy, anginy i inne jesienne choróbska – pod lupę bierzemy liść oliwny – czyli liść oliwki europejskiej, prawdziwego pogromcę bakterii i wsparcie dla odporności organizmu.

Liść oliwny, czyli Olea europaea L.

Oliwka europejska, czyli Olea europaea L. to dzisiaj najbardziej rozpowszechnione drzewo owocowe w basenie Morza Śródziemnego – rośnie tam od tysięcy lat i praktycznie od zawsze uznawane było za fenomen. Nadzwyczajnie żywotne, odporne na choroby i przystosowane do niezwykle trudnych warunków klimatycznych daje nie tylko smaczne owoce, ale także uznawane jest za roślinę leczniczą! To dzięki oleuropeinie – gorzkawemu związkowi z grupy polifenoli, który w największym stężeniu znajduje się właśnie w liściach krzewu. Dla nas ten niepozorny związek ma ogromne znaczenie, ze względu na to, iż wzmacnia odporność – aktywizuje komórki odpowiedzialne za zwalczanie patogenów próbujących wedrzeć się do naszego organizmu, przede wszystkim w okresach zwiększonej zachorowalności.

W medycynie ludowej liście drzewa oliwnego znane są od setek lat  ( m.in. w  krajach tj. Grecja, Hiszpania, Włochy, Maroko, Izrael, Francja, Tunezja, Turcja czy Indie) , jednak jego zadziwiające właściwości wzięto pod lupę stosunkowo niedawno – bo w XIX wieku. Co do nich należy?

Liść oliwki europejskiej, oleuropeina i jej działanie

Początkowo w medycynie tradycyjnej  wyciąg z liści oliwki stosowano w celu obniżenia gorączki, poziomu cukru we krwi, ciśnienia oraz jako środek łagodnie moczopędny. Jednak, jak pokazały liczne badania laboratoryjne,  składniki chemiczne w nim zawarte – oleuropeina oraz inne substancje (tj. tyrozol, werbaskozyd, ligustrozyd oraz demetyloleuropeina) mogą zrobić dla naszego zdrowia znacznie więcej:

  • chronią organizm przed powstaniem choroby wieńcowej – mają zdolność obniżania ciśnienia krwi oraz zwiększania jej przepływu w arteriach; spowalniają rytm serca;
  • zabezpieczają przed rozwojem choroby nowotworowej,
  • wykazują zdolności przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
  • zapobiegają skurczom mięśni jelit

Medycyna konwencjonalna oraz fitoterapia wykorzystuje ekstrakty z liści oliwki w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia tętniczego, a także jako składniki  roztworów antyseptyczne i moczopędne.

Liście oliwki stosuje się z powodzeniem w leczeniu schorzeń powodowanych lub związanych z wirusami, retrowirusami, bakteriami lub pierwotniakami tj.  jak gronkowiec, paciorkowiec, salmonella, candida, przy opryszczkach, w leczeniu grzybicy stóp i paznokci, na grypę i przeziębienie, zapalenie ucha, alergie, zapalenie wątroby typu B i C, schorzenia serca, nadciśnienie, zapalenie stawów i wiele innych. 

Liczne doniesienia potwierdzają jego skuteczność w walce z dolegliwościami skórnymi – a zwłaszcza trądzikiem. Podnosi odporność organizmu i wzmacnia go.

Liść oliwny to dar natury znany już od czasów biblijnych i ciężko jest uniknąć wniosku, że jest w nim coś bardzo wyjątkowego! Jak mówi Św.Jan w Nowym Testamencie to lek, który ma ozdrawiać narody – wobec dzisiejszego stanu wiedzy na temat tej rośliny – trudno się z tym stwierdzeniem nie zgodzić 🙂

W naszej herbatce ekstrakt z liścia oliwki zajmuje swoje stałe, niezbywalne miejsce. Zawsze w wysoko przyswajalnej formie, aby leczyć i chronić – już od pierwszego łyku naparu! Jeżeli macie tendencje do łapania każdego choróbska, które spotykacie jesienno-zimową porą – koniecznie sięgnijcie po Gonseen!

Następny składnik: Yerba mate

Źródła:
„Assessment report on Olea europaea L., folium”, 22 November 2011, EMA/HMPC/430506/2009, Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC), European Medicines Agency (EMA)
Borgis – Postępy Fitoterapii 1/2010, s. 30-37
Agnieszka Gryszczyńska, Bogna Gryszczyńska, Bogna Opala – Liście oliwki europejskiej ( Olea europaea L.) – chemizm i zastosowanie w medycynie

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *